www.texnikoiosy.com

Καλωσήρθατε στο blog του Σωματείου! Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες του Σωματείου, καθώς και να βρίσκετε πληροφορίες. Επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα μας: www.texnikoiosy.gr.Βρείτε μας και το Facebook.



Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Οι άδειες των εργαζομένων, τι δικαιούται ο εργαζόμενος στις Ο.ΣΥ.


Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ
√ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
√ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ 
√ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Η κανονική άδεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του εργαζόμενου, η  άσκηση του οποίου συμβάλλει ιδιαίτερα στη σωματική και την ψυχική του υγεία, καθώς και στον ομαλό συνδυασμό της προσωπικής, της οικογενειακής και της επαγγελματικής του ζωής, διασφαλίζοντας την απόδοση και την παραγωγικότητά του. Γι’ αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 539/1945, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί (ν. 3755/1957, ν. 3144/2003, ν. 3227/2004, ν. 3302/2004), μέχρι το τέλος του χρόνου είναι υποχρεωτική η χορήγηση του συνόλου της κανονικής αδείας, έστω και αν δεν έχει ζητηθεί.
Στις περιπτώσεις που δε χορηγήθηκε η άδεια με υπαιτιότητα του εργοδότη, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον αποζημίωση, ίση με προσαύξηση 100% για τις ημέρες αδείας που δε χορηγήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Η μεταφορά των ημερών αδείας που δεν χορηγήθηκε έστω  με τη συναίνεση του μισθωτού στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη είναι ανίσχυρη και ο  εργοδότης οφείλει την αντίστοιχη αποζημίωση αδείας χωρίς να μπορεί πλέον να εκπληρώσει την υποχρέωση του με τη χορήγηση των ημερών αδείας ή το συμψηφισμό τους με τις συσσωρευμένες ημέρες παρελθόντων ετών.



Τι δικαιούται ο εργαζόμενος στις Οδικές Συγκοινωνίες: